Ne zaman emekli olurum?

Beyaz yakalılar, mavi yakalılar, memurların en çok merak ettiği “Ne zaman emekli olurum”, sorusuna T.C. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) üzerinden cevap verilebiliyor.
Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan ve Türk vatandaşı olanlar için hazırlanan bu içerikte; emeklilik tarihi üzerinden bilgi alınabiliyor. Emekli olma durumu SGK’nın resmi web sitesinde sorulara verilen cevaplarla kişiler, tarih konusunu netleştirebiliyor.
SGK’nın emekliğe dair sorduğu sorular
SGK’nın resmi web sitesine girildiğinde kişiye şu sorular soruluyor: Cinsiyet, doğum tarihi, hizmete başlama tarihi, maluliyet durumu, erken yaşlanma, SSK prim ödeme gün sayısı, diğer sandıklara ait gün sayısı, fiili gün sayısı, yurtdışı gün sayısı, 3600 günün doldurulduğu tarih.

Ne zaman emekli olurum?
SSK Prim Ödeme Gün Sayınız
SSK, Sosyal Sigortalar Kurumu, sitesinde veya e-devlet sayfasında prime dair yıl yıl tablolar verilmektedir. Bu tabloların geneli baz alınarak prim ödeme gün sayısı belli olmaktadır.
Diğer Sandıklara Dair Ait Gün Sayınız
Türkiye’de çalışan kişi, şayet bir sandığa bağlıysa (özel) bunu resmi olarak belirtmesi gerekmektedir. Emekliliğe dair açılan sandık, banka üzerindense, bankayı arayarak gün sayısını öğrenebilir.
Askerlik/Sanatçı Gün Sayınız
E-devlet’in sorgulama sayfasında Askerlik gün sayısı, görülebiliyor. E-devlet askerlik sorgulama sayfasına gitmek için tıklayınız
Fiili Gün Sayınız
Fiili gün sayısı, iş yerinde “yıpranma” olarak tanımlanır. Fiili gün sayısına dair Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sayfasında ayrıntılı içerik bulunmaktadır. Sayfaya gitmek için tıklayınız
Yurtdışı Gün Sayınız
Türkiye Cumhuriyeti’nde çalışan kişi şayet yurtdışına çıktıysa bunu belirtmesi gerekiyor. E-devlet sayfasında yurtdışına dair sorgulama yapılabiliyor. Sayfaya gitmek için tıklayınız
3600 Günün Doldurulduğu Tarih
3600 için Türkiye Cumhuriyeti, 3 şart sunuyor: 1.08.09.1999 tarihinden önce girişe girmiş. 2.En az 15 yıllık sigortalılık süresini tamamlamış. 3.En az 3600 gün prim ödemiş olmak zorundadır.
Malüliyetiniz Var mı?
Malüliyet, TDK (Türk Dil Kurumu) sayfasındaki tanıma göre; sakatlanma, vücudunda sakatlık bulunma durumu. Kişinin sakatlanma durumu varsa, bunu sayfada “evet” olarak göstermesi gerekiyor.
Erken Yaşlanma Var mı?
Erken yaşlanma raporu, sağlık kurulu tarafından alınmaktadır. Sağlık kuruluna belgeler verilir, kurul bu belgeler doğrultusunda kişinin “erken yaşlanma” durumuna dair olumlu/olumsuz onay vermektedir.
SGK’nın sayfasına giderek, “emeklilik sayfası”nda sorulara cevap verebilirsiniz. SAYFAYA GİTMEK İÇİN TIKLAYINIZ